‘Uw baby heeft een zeldzame maar levensbedreigende ziekte? Dat is dan twee miljoen euro voor een medicijn.’ Uw geld of uw leven: het is voor veel farmabedrijven een manier van zaken doen. Met investeringskosten heeft dat al lang niks meer te maken – veel pillendraaiers worden slapend rijk door patenten op medicijnen die ze niet eens zelf ontwikkeld hebben. Onze gezondheidszorg kreunt eronder. En dan zijn er nog de lange wachtlijsten door het tekort aan verpleegkundigen.

 

We richten een Europees Salk Instituut op. De naam is een eerbetoon aan Jonas Salk, de onbaatzuchtige uitvinder van het poliovaccin. Het Instituut verzamelt de bestaande fondsen en financiert daarmee hoogstaand medisch onderzoek. Welk onderzoek er gebeurt, laten we niet langer over aan de winstgrillen van Big Pharma maar aan de bestaande noden. Het eindresultaat – de nieuwe medicijnen, ook tegen ziektes die volgens de farmareuzen niet “rendabel” zijn – wordt een publiek goed, toegankelijk voor iedereen. Met het geld dat we uitsparen kunnen we eindelijk investeren in meer personeel en een betere preventie.

Tim Joye

(33) is huisarts bij Geneeskunde voor het Volk en hoofd van de GVHV-studiedienst. Twee jaar lang vocht hij in de frontlinie tegen het coronavirus en zag hij met eigen ogen hoe de pandemie de weeffouten in onze gezondheidszorg blootlegde. Vaccins in de handen van multinationals, geen aandacht voor preventie en geen respect voor het zorgpersoneel. Vader van twee kinderen.

Sofie Merckx

(48) groeide op in Antwerpen, maar verhuisde na haar studies naar Charleroi om er aan de slag te gaan als arts bij Geneeskunde voor het Volk. Ze werd in 2012 verkozen als gemeenteraadslid en zit sinds 2019 in het federale parlement waar ze vanaf 2022 ook fractievoorzitter werd. Het verlagen van de buitenissige prijzen van medicijnen is één van de nagels waar ze blijft op kloppen. Zij blijft één dag per week werken als dokter voor het volk in Charleroi. Moeder van drie kinderen.

Ontdek talrijke getuigenissen, de woorden van onze experts en de hele switch!

Bestel het boek Bestel het e-book

Goede ideeën, die deel je met vrienden!


Doe mee!

Met de PVDA verspreiden we 'Doe de switch' door heel het land. Ik word lid