Nagelbijtend in de file staan. Verkleumen op een perron omdat de trein of de bus alweer vertraging heeft of is afgeschaft. Neen, je verplaatsen – naar het werk, naar familie, vrienden of de sportclub en de bioscoop – is geen feest in dit land.

 

Een publiek en goedkoop transport met klokvaste en regelmatige treinen, bussen en trams die perfect op elkaar aansluiten, gratis parkings naast de stations en daarbovenop publieke deelsystemen voor auto en fiets: landen als Luxemburg en Zwitserland tonen dat het anders kan. Het resultaat is minder files, minder luchtvervuiling en minder stress. ‘Trek uw plan en zoek het zelf maar uit en als dat niet lukt zullen we de autobestuurders wel wegpesten’ is niet meer van deze tijd, er zijn betrouwbare alternatieven voor de totale wanorde die nu heerst.

Julien Liradelfo

(37) is afgevaardigde voor de PVDA in het Waals Parlement en lid van de gemeenteraad van Herstal. Als staalarbeider vocht hij met zijn collega’s tegen de sluiting van ArcelorMittal in Luik. Na de dodelijke overstromingen in de zomer van 2021 organiseerde hij op het terrein de solidariteit voor de slachtoffers. Als vice-voorzitter van de onderzoekscommissie over de overstromingen kon hij hun pijn en woede in het parlement brengen.

Jos D’Haese

(30) pendelt als Vlaams volksvertegenwoordiger bijna dagelijks met de trein tussen Antwerpen en Brussel. De grondstof voor zijn tussenkomsten in het parlement over De Lijn haalt hij bij de chauffeurs die elke dag roeien met de riemen. Riemen die na elke besparing weer wat korter worden. Jos is bioloog van opleiding, begon zijn engagement binnen de milieubeweging en staat ook vandaag op de barricaden voor een sociale oplossing van de klimaatcrisis.

Ontdek talrijke getuigenissen, de woorden van onze experts en de hele switch!

Bestel het boek Bestel het e-book

Goede ideeën, die deel je met vrienden!


Doe mee!

Met de PVDA verspreiden we 'Doe de switch' door heel het land. Ik word lid